2021. június 22-én, a Hungarikum Bizottság Hungarikummá nyilvánította a Vallásszabadság törvényét. Ezzel véget ért az a több évet felölelő folyamat, melynek során a Magyar Unitárius Egyház Képviselő Tanácsa kezdeményezésére sikerült elérni, hogy az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozata a nemzeti értékpiramis csúcsértékei közé kerüljön.

A folyamat több lépésben valósult meg. Először az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottsághoz nyújtottuk be az előterjesztést, mely 2017. november 20-án erdélyi magyar értékké nyilvánította a vonatkozó törvényt. Az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságon keresztül a kérést még 2018-ban a Hungarikum Bizottsághoz továbbítottuk, mely több rendbéli egyeztetés után 2020. május 21-i jubileumi ülésén hozott döntésével felvette a Magyar Értéktárba a vallásszabadság törvényét, beemelve azt a kiemelkedő nemzeti értékek sorába.

E döntéssel megnyílt a lehetőség a vallásszabadság törvénye Hungarikummá nyilvánításához, melyre a 2020 júniusában történt kiegészített felterjesztés alapján, végül 2021 június 22-én került sor.
A járvány helyzet miatt több évig nem került sor a Hungarikum díjak ünnepélyes átadására, végül 2023. december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban megrendezett III. Hungarikum Díjátadó Gálát tartottak, ahol a hungarikumok képviselői kapták meg a díjat és az elismerő oklevelet.
Jelenleg 89 értéket tartunk nyilván a Hungarikumok Gyűjteményében, ám ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem nyílt alkalom az elismerések átnyújtására.
A díjátadó gálán ft. Kovács István püspök úr megbízásából a díjat dr. Szent-Iványi Ilona Egyházkerületi jegyző vette át dr. Nagy István miniszter úrtól.

A kecskeméti gálán a dobostorta, a Csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat, a Vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a szőregi rózsatő képviselői kapták meg a hungarikum díjat és az oklevelet.
Az eseményen a Kecskeméti Nemzeti Színház énekkara, zenekara, tánckara, a Kecskemét Néptáncegyüttes, valamint Csík János és a Mezzo zenekar előadását tekinthették meg a nézők.

A díjátadó ünnepségen Szent-Iványi Ilona mellett több unitárius résztvevő is jelen volt: Szekeres Piroska, az Egyházkerület főszámvevője, dr. Szeberényi Gyula unitárius országgyűlési képviselő és Szarka Attila (szőregi rózsa díjazott) hódmezővásárhelyi unitárius presbiter.

Hungarikum Díjátadó Gáláról az MTVA egy 70 perces műsort készített, amit 2023. december 17-én (vasárnap) este 21.00 órától tekinthetnek meg az M5 adón.

A galériában látható fényképeket Máté B. Krisztián készítette.