Szeptember 17-én Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova adta át Elekes Botondnak a Katolikus Izabella Rend keresztjét, melyet VI. Fülöp Király adományozott az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának – adta hírül Spanyolország budapesti nagykövetsége Anunciada Fernández de Córdova nagykövet javaslatára VI. Fülöp, Spanyolország királya, a Katolikus Izabella Rend keresztje kitüntetést adományozta Elekes Botondnak, az Uránia Nemzeti Filmszínház főigazgatójának. A kitüntetést a nagykövet ma délelőtt adta át egy bensőséges, és a járványhelyzetre való tekintettel szűkebb körű ünnepség keretében, a Spanyol Nagykövetség, a budapesti Hatvany-Deutsch Palotában található Rezidenciáján.
A nagykövet a laudatio során kiemelte, hogy Spanyolország így kívánja elismerni a főigazgató munkásságát, és a spanyol kultúra magyarországi megismertetéshez nyújtott támogatását. Az általa vezetett Uránia Nemzeti Filmszínház ad hagyományosan otthont az évente megrendezett Spanyol Filmhétnek, és a tavalyi évben először, nagy sikerel megrendezett magyar-spanyol írótalálkozónak is. Hozzáfűzte, a főigazgató tanácsai és iránymutatása számos alkalommal segítette a Nagykövetség egyéb Kulturális programjának sikeres megvalósítását is.
Elekes Botond, aki az ünnepségen családtagjai, közvetlen kollégái és barátai körében vett részt, köszönőbeszédében kiemelte az Uránia Nemzeti Filmszínházban őt körölvevő felkészült csapat támogatásának szerepét abban, hogy ezt az elismerést megkaphatta, valamint felidézte, hogy a spanyol nyelv és kultúra iránti érdeklődése és szeretete az édesapja, a szülei iránt érzett szeretetében gyökerezik.