A Gondviselés Segélyszervezet magyarországi tagozata 2024. április 20-án rendezte meg első jótékonysági koncertestjét a budapesti Szervét Mihály Egyházi Kulturális Központban. A rendezvényről a Duna TV összefoglalót készített.
A rendezvényt az est házigazdája, Darkó Attila a Gondviselés Segélyszervezet magyarországi egyházkerületi tagozatának elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket, az előadókat, a TV munkatársait és a szervezetben tevékenykedő önkénteseket. Ezt követően a Magyar Unitárius Egyház magyarországi egyházkerülete nevében Kriza János püspöki helynök köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében ismertette az ősszel megnyitott, a rendezvénynek is teret adó Kulturális Központ célját és szerepét. Folytatásként a rendezvény úttörő céljához nagyon találó bibliai idézettel zárta gondolatait.

Az előadások sorát a Kolozsvárról érkezett Vagyas Attila, a Gondviselés Segélyszervezet anyaszervezetének alelnöke nyitotta meg, részletesen bemutatta az unitárius egyházi szeretetszolgálati tevékenységeket. A második előadó Tóth Izabella önkéntesünk volt, aki korábbi súlyos betegségeiből kiindulva, tudományos alapokra helyezve adott hiteles képet arról, milyen jótékony hatásokkal van az önkéntesség egészségünkre. Őt követte Darkó Attila prezentációja, amely körbejárta a Gondviselés Segélyszervezet magyarországi tevékenységi köreit, kitérve a tavalyi adventi élelmiszergyűjtés rekorderedményeire és a pénzügyi támogatások lehetséges változataira. Az előadás kitért a jövőbeni tervekre és célokra, amelyek magukban foglalják az önkéntes program, a húsvéti adománygyűjtés, illetve a kalákatábor és az online-adományozást előkészítő program indítását.

Mindezek után a meghirdetett programtól eltérve, meglepetésként a jelenleg aktív 35 önkéntes munkájának elismerése következett. A szeretetszolgálati önkéntes munkába fektetett energia és idő megköszönéseként elismerő oklevélben részesültek: Kiss Zsuzsa, Tettamanti Béla, Bartha Zsuzsánna, Köpe Júlia és Zombori Mózes.

Az ünnepi pillanatok után Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész és zenésztársai adtak koncertet a résztvevőknek, ezzel felejthetetlenné varázsolva az estét. Az egyórás koncert mely vastapssal és a zenekar lemezeinek eladásával zárult. Szeretnénk ezúton is megköszönni Buzogány-Csoma Istvánnak a lemezek eladásából származó bevételek felajánlását Segélyszervezetünk számára.

A koncertet követően egy szeretetvendégséggel zárult a jótékonysági est, családias hangulatban, kötetlen beszélgetésekkel. Ezalatt a Duna TV munkatársai három interjút készítettek. Az összeállítás műsorba kerüléséről későbbiekben adunk tájékoztatást.

Köszönjük a rendezvény megszervezésében és megvalósításban részt vevők segítségét, munkáját, továbbá a Magyar Unitárius Egyház magyarországi egyházkerületének jelentős támogatását!

Darkó Attila, elnök
Gondviselés Segélyszervezet
magyarországi egyházkerületi tagozat

Fotók: Szabó Mátyás, Zomboriné Pap Zsófia, Bartha Zsuzsa, Páer György