Kedves Testvéreim!

Amikor ezeket a sorokat írom, december huszadika van. Számomra ez azt is jelenti, hogy holnaptól itt a tavasz első napja, mert számomra a téli napforduló az új év kezdete.

Habár a változás ígérete csak a nap hosszának aprócska változásában érhető tetten, innentől már egyre több lesz a fény, ami által lassan visszatér belénk az élet.

Nemrég azt olvastam egy időjárást előrejelző nemzetközi prognózisban, hogy az időjárás isteneinek baseballjátszmájában valamelyiküknek sikerült egy szép ívű labdát ütnie, a nedves észak-atlanti levegőt leküldték egészen Spanyolországig, sőt Észak-Afrikáig, amely ott aztán valamelyest felmelegedett. Aztán visszafordult a labda íve Marokkóba, át a Líbiai tengeren, jött egy újabb csavar, megint fel északra, egy kicsit ez által közelebb kerülve hozzánk Kréta felett és tovább az Égei tengermentén át a Balkán irányába. Ez a levantei szél, amely télen a virágzó narancsligetek illatát hozza felénk Afrika északi partjairól.

Talán csak a képzeletem sóvárgása, de amikor egy érett narancsot vagy klementint bontok, esküszöm érzem a narancsligetek illatát úgy, hogy ebbe a sós tenger illata is belevegyül. Örömmel mondhatom: ez muzsika az orrnak.

Ahol mi élünk a Kárpát-medencében ebből még alig érezni valamit, de annak a reményében írom ezeket a sorokat, hogy a még távoli, ám feltartózhatatlan tavasz édes illata, ígérete lassan megtölti előbb-utóbb hangulatunk telét. És ha eljön az Új Év, az Úrnak kedves esztendeje – amit pár nap múlva 2020-al jelölünk – és már a rokonok is, ha nálunk voltak lassan hazamennek, a romokat eltakarítottuk, a karácsonyfát is lebontottuk mert túl vagyunk már január hatodikán (ami tágabb értelemben jelenti a vízkereszti országgyűlést, nekünk szűkebb értelemben pedig jelenti a tordai vízkereszti országgyűlés kezdetét, aminek jövőre ünnepeljük 452. évfordulóját), nos, ha mindezeken túl vagyunk, akkor remélhetjük azt, hogy jégtörő Mátyást követően, jöhet március 15. szép nemzeti ünnepünk, hogy addig megtapasztaljunk valamit az európai tavasz gyönyörűségéből.

A hagyományos jókívánságok mellé, Boldog Új Évet, a Bort, Búzát, Békességet, stb. kívánom, hogy legyen részetek részünk az Új Évben szép utazásokban a szónak valódi, lelki értelmében egyaránt! Jussunk el a virágzó narancsligethez, érezzük a különböző földrészek tengereinek, óceánjainak sós illatát, és ilyen élményekkel is gazdagodva áldjon és szenteljen meg a gondviselő Isten mindannyiunk életének gazdája.

Kászoni József püspöki helynök