A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, a Budapesti Unitárius Egyházközség és az Orczy Kultúrkert Egyesület tisztelettel meghívja Önt

BRASSAI SÁMUEL – AZ UNITÁRIUS POLIHISZTOR című ismeretterjesztő dokumentumfilm ősbemutatójára,
továbbá Mikó Imre Az utolsó erdélyi polihisztor – Száz dokumentum és történet Brassai Sámuelről című könyvének megjelenése alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésre.

Időpont: 2023. március 30., csütörtök 18 óra
Helyszín: a Budapesti Unitárius Egyházközség Pecz Samu Terem
1055 Budapest, Nagy Ignác u. 2-4., I. emelet

Köszöntőt mond: Dr. Czire Szabolcs lelkész, teológiai tanár

A beszélgetés résztvevői: Dr. Csorba László történész, az MTA doktora, az ELTE professor emeritusa, Szabó Mihály operatőr, a dokumentumfilm producere, Elekes Botond főgondnok, a dokumentumfilm rendezője és a kötet felelős kiadója

Brassai a 19. századi erdélyi magyar tudományosság és közművelődés alakítója, a reformkori Erdély egyik legjelentősebb tudósa. Közel százéves élettörténete egy olyan időszakot ölel fel és segít megértenünk – az erdélyi felvilágosodás hajnalától egészen a kolozsvári Ferencz József Tudományegyetem megalapításáig –, amelyben az erdélyi magyarság azóta is megismételhetetlen teljesítményű szellemi gyarapodáson ment keresztül. Brassai szellemi hagyatékát közelebbről vizsgálva markánsan megjelenik előttünk az unitárius egyház Dávid Ferenc utáni második aranykora is.

A dokumentumfilm elkészítését a Nemzeti Filmintézet, a kötet megjelenését a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. támogatta.