A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete, a Budapesti Unitárius Egyházközség és a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete tisztelettel meghívja Önt

Újlaki-Nagy Réka Keresztények vagy zsidók? A korai erdélyi szombatosság (1588–1621) /Christians or Jews? Early Transylvanian Sabbatarianism (1588–1621) című angol nyelvű könyvének megjelenése alkalmából rendezett kerekasztal-beszélgetésre.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Koltai Kornélia hebraista, Balázs Mihály irodalomtörténész, Molnár Antal történész, Kiss Endre filozófus, Újlaki-Nagy Réka szerző. A beszélgetést vezeti: Ács Pál irodalomtörténész

Az est folyamán megtekinthető lesz egy válogatás Erdélyi Lajos fotográfus Bözödújfalun készült fotóiból. A beszélgetés után a rendezvénynek helyet adó unitárius egyház központi épületének értékeit Elekes Botond főgondnok mutatja be a vendégeknek.

  • Helyszín: a Budapesti Unitárius Egyházközség Pecz Samu Terem
  • 1055 Budapest, Nagy Ignác u. 2-4., I. emelet
  • Időpont: 2023. március 20., hétfő 18 óra

Lehet-e egyszerre vallási értelemben kereszténynek és zsidónak lenni, vagy elkerülhetetlen, szükségszerű a választás a kettő között? Hogyan értékelhető az erdélyi szombatosok kísérlete, amelyben megpróbáltak egyszerre „tisztán látó” zsidók és „igazi” keresztények lenni?

A bemutatásra kerülő monográfia a szombatosság korai, kialakulóban lévő időszakát tárja fel. Célja a 16-17. századi kéziratokhoz közelebb lépve megvizsgálni, hogy a szombatosok írásértelemezésükben, tanaikban és vallásos gyakorlatukban mennyire kapcsolódtak még a kereszténységhez és miben alkalmazkodtak a zsidósághoz, illetve hogyan látták ők saját magukat a két világvallás viszonylatában.

A kötet a Kereszténység és iszlám. Keresztesháború és együttélés válaszútján a 16–17. században című NKFIH projekt keretében készült, és a Refo500 sorozatban jelent meg a németországi Vandenhoeck&Ruprecht kiadónál.